Légzésünk egy életen át elkísér bennünket, mégis oly kevés időt fordítunk a helyes légzés megismerésére. Alapvetően elmondható, hogy az emberek nagyon rosszul lélegeznek. A nyugalmi légzésszámuk általánosan magasnak mondható. Ez azt jelenti, hogy túl gyakran vesznek levegőt. Ez nem csak az egészségünknek káros, de a mentális állapotnak sem tesz jót. Az is általánosan elmondható, hogy a légzés leginkább pihegő, mellkasi légzés, ami nem használja ki a teljes tüdő kapacitást. A pihegés frusztrálttá, feszültté és aggódóvá tesz.

Prof. dr. Konstantin Pavlovich Buteyko orvosprofesszor az ötvenes években vizsgálta és mélyítette el tudását a légzés és az egészségi állapot kapcsolatáról. Elmélete szerint a kevesebb légzés / levegőmennyiség hatására, a szervezet nagyobb mennyiségű oxigénhez jut. Módszerét addig fejlesztette, hogy a szerteágazó betegségekben szenvedő betegeinél is ért el vele pozitív eredményt. Az asztmás betegeknél azt figyelte meg, hogy ha kevesebbet és jobban lélegeznek, ritkábban alakul ki náluk roham.

A Buteyko módszer alapvető célja a megfelelő légzés helyreállítása és a hozzá kapcsolódó betegségek, tünetek és állapot javítása. A módszer meghatározott légzőgyakorlatokból és egyéb iránymutatásokól áll  (testmozgás, beszéd, táplálkozás, alvás stb.), a légzés maximális tudatos befolyásolása és a kellemetlen tünetek jelentős csökkentése érdekében.

A Buteyko online tréningsorozat a mindennapi életbe  könnyedén beilleszthető, tudományos alapokon nyugvó eszközöket ajánl, amit ha megtanulunk és természetesen gyakorolunk, sokat tehetünk egészségi állapotunk javítása érdekében.

A tréninget képzett Buteyko oktató tartja. A résztvevők megtudhatják milyen az egészségügyi szempontból megfelelő légzés, annak pozitív hatásait a szervezetre és természetesen az is lefedésre kerül, hogy a helytelen légzésnek milyen egészségügyi hatásai lehetnek. A tréning során a legfőbb hangsúlyt a Buteyko gyakorlatok és azok helyes kivitelezése kapja. A gyakorlatok segítségével visszaállítható az egészséges légzés, és csökkenthetőek a kellementlen tünetek.