Sokan összekeverik a rózsaszínnel vagy a pirossal, pedig ez a gyönyörű szín teljesen különálló értékekkel bír. Mit kell tudni róla?

A Pantone Color Institute a 2023-as év színének a Viva Magentát választotta, mint az újítás, lendület és erő színét. A magenta a természetben is megtalálható szín, a vörös színcsalád tagja, nőiessége és eleganciája mellett vibráló és optimista hangulatot sugároz. Alapja a kármin vörös, és az elmúlt évek választott színeihez képest kifejezetten izgalmas, klasszikusan szenvedélyes és életvidám árnyalat. Ilyenkor tavasszal pompás kiegészítője a zöld árnyalatoknak és a világoskéknek, amelyek egyre inkább körülvesznek minket. A magenta arra bátorít, hogy lezárjunk egy szakaszt az életünkben, majd elkezdjünk egy újat; erőt ad a változáshoz; a részletekre és az apró lépésekre helyezi a hangsúlyt; ezen kívül nőies és kedves energiával ruház fel. A szivárvány első színe a vörös, utolsó pedig a lila, ezeknek a keveréke pedig a magenta; emiatt tulajdonítják neki az átmenet-szimbolikát.

De hogyan érdemes viselni egy ilyen domináns színt?

Alkalomtól függően el kell döntenünk, hogy

  • más, szintén élénk színekkel erősítjük-e tovább a magenta hatását (pl. narancs, piros),
  • esetleg a fent említett zöld vagy kék kiegészítéssel hagyjuk, hogy a tavasz színvilága magába szippantson minket,
  • vagy engedjük a magentának, hogy magára vonja a figyelmet, és a klasszikus fekete-fehér párosítással hordjuk. A feketével való párosítás az elegancia megtestesítője, a fehérrel pedig kedves és tiszta megjelenést tesz lehetővé egy kis vidám, élénk hangulattal kiegészítve.
  • A feketéhez és fehérhez hasonlóan a semleges színek, például a bézs vagy a szürke szintén kiemelik a magenta pompáját.
  • Ha valamikor, hát ebben az évben bátran bevállalhatjuk, hogy a teljes szettünk magenta színű, legyen az akár egy csinos ruha, akár egy, a magenta különböző árnyalataiból álló szett.

Ezeket a színeket a végtelenségig lehet kombinálni, és úgy hétköznapi, mint alkalmi öltözködésben alkalmazni. Ha csupán egy-egy kiegészítőnk, például a táskánk, övünk vagy lábbelink magenta színű, az összkép a megfelelően összeválogatott színekkel igazán kifinomult és stílusos lesz.