Fogpótlás híddal
Fogpótlás híddal

A modern fogászat egyik alapelve, hogy a páciens saját fogait célszerű megmenteni, ezzel ugyanis elkerülhető a fogpótlás szükségessége. Vannak azonban olyan esetek, amikor a húzás nélkülözhetetlen. Az ilyenkor fellépő foghiányt a szakemberek szerint mihamarabb érdemes pótolni, ezzel számos negatívumnak elejét vehetjük. S hogy mivel jár együtt az, ha fogsorunk hiányos?

 

Nem csak a rágóképesség csökken a hiányzó fogak miatt, hanem ezzel egyidejűleg az emésztés is romlik. Mivel a szomszédos fogak elmozdulhatnak, vagy a túlsó oldalon akár túlzott terhelésnek is lehetnek kitéve, így a fogsor teljességére hatással lehet az, ha húzásra került sor. Természetesen ott van még a dolog esztétikai oldala, ugyanis a hiányos fogsor az elhanyagoltság érzetét kelti, és a magabiztosságra is jelentős hatással van. A mihamarabbi pótlást pedig azért is javasolják a szakemberek, mert így megelőzhető az érintett területen a csontleépülés.

 

Ez utóbbinak főként akkor van szerepe, ha a fogpótlásra az implantátum beültetését választanánk. Bár ez kétségkívül népszerű eljárás, de sokan még mindig a híddal történő pótlás mellett teszik le a voksot. A híd segítségével több fog hiányát is szó szerint áthidalhatjuk. A hídpillérre korona kerül, a hídtest pedig műfogakból áll. Előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre pillérként természetes fog. Ilyenkor a fogászati implantáció jelentheti a megfelelő megoldást.

 

A fogászati híd készítése személyre szabott kezelési tervvel indul. Ezt követően történik a fogak sérült részeinek eltávolítása, majd azok preparálása, hogy a korona rájuk helyezhető legyen. A lenyomatvételnél kiválasztásra kerül az ideális szín, majd a páciens ideiglenes koronát kap, hogy a lecsiszolt fogak megfelelő védelemben részesüljenek, és a ne kelljen a foghiánnyal sem szembesülni. A fogtechnikai laborban elkészült végleges hidat a fogorvos ragasztással rögzíti a helyén.

 

A hiányzó fogak pótlása nem csak egészségügyi, de esztétikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. A Clinident oldalán minden szükséges információt elolvashat a fogászati híddal történő fogpótlásról, sőt, a korszerű fogászati implantátumról és a beültetés menetéről is részletes tudnivalókkal találkozhat.