locsolórendszer
locsolórendszer
Habár egyre népszerűbbek hazánkban is az automata öntözőrendszerek, sajnos még mindig keringenek olyan tévhitek, amik sokakat eltántorítanak a telepítéstől. Az egyik tévhit a locsolórendszer kapcsán, hogy túlságosan drága. A szakemberek a mai napig találkoznak olyan érdeklődőkkel, potenciális kuncsaftokkal, akik nagyon meglepődnek a kapott árajánlaton, hiszen az nagyon kedvező az elképzeléseikhez képset.
Sokan azt hiszik, hogy az öntöző kétszer vagy háromszor is drágább, mint a tényleges ár. Valószínűleg ez annak tudható be, hogy sok hanyagul megépített rendszer van, aminek a rendbehozatala sokba kerül. Azonban egy jól kiválasztott márka és egy profi telepítő által készített locsolórendszer nem drága. Egy másik tévhit, hogy a rendszer túl sok vizet fogyaszt. Csakis abban az esetben igaz ez, amikor a kert nagyon keveset vagy semennyit sem volt locsolva a telepítés előtt.

Ha a locsolórendszer jól van megtervezve és telepítve, akkor kevesebbet fogyaszt, mint más öntözési megoldások. Azt sem szabad elhinni, hogy nem építhető meg egy rendszer profi módon utólag. A locsolórendszer igenis telepíthető egy már teljesen kész kertbe. Ennek előnye is van, még pedig az, hogy már a végleges kert adottságainak megfelelően lehet precízen elkészíteni.

Két lehetőség az öntözőrendszer kiépítése során

Amikor egy öntözőt kell megépíteni, akkor két helyzettel találhatja magát szembe az ember. Ugye az öntözőrendszer kiépítése történhet kész és készülő kertben. Ha a munkát már kialakult zöld területen kell elvégezni, akkor a legfontosabb, hogy a kert eredeti állapota megmaradjon. Ekkor az öntöző zónák nyomvonalait a szelepek helyétől egyesével gyeptéglázza ki a szakember és húzza bele a csövet, amire aztán a szórófejek jutnak.
Hogyan történik az öntözőrendszer kiépítése egy készülő kertben? Ha a termőföld már el van terítve, akkor az öntözőrendszer kiásását egyszerre végzi a szaki. Persze itt is vannak bizonyos befolyásoló tényezők, akárcsak a többi kertépítő vagy épp burkoló munkás, akikkel mindig összhangban kell lenni. Ha a termőföld még nincs beterítve, akkor szárazon rakja le a csövet, és a szórófejeket a végleges szintre kis földkupacokkal állítja be.