Az épületkorszerűsítés korát éljük, hiszen azok a házak, épületek és tömbházak, amelyek már huszonévesek, régen elavultnak bizonyulnak a mai elvárásokkal szemben. Nemcsak a szigetelésről és az anyaghasználatról van itt most szó, hanem ebbe beletartozik a csőrendszer, a világítás és az energiahatékonyság is. Pillanatnyilag a legkelendőbb és legésszerűbb megoldása a világításnak a LED lámpa alkalmazásával kapcsolatos. Az üzemidejét tekintve sokszorosan túlszárnyalja a régi, izzós típusú fényforrásokat, továbbá az energiafogyasztása tizede ennek.

De miért fontos az, hogy hatékony legyen egy égő, hiszen nincs nagy jelentősége? Az egyszerű háztartásban talán még nem érzik szükségét annak, hogy feltétlenül ilyenre váltsanak, inkább egyéb „spórolós égőt” vásárolnak, ami fele annyiba kerül, mint egy LED lámpa. Ez egyszerre nem akkora kiadás, de ez nem mindig térül meg, ugyanis nem olyan hosszú a garantált tartóssága, mint a LED lámpának. Ha már költi a pénzét, akkor tegye ezt okosan! Ne a pillanatnyi kiadást nézze, hanem azt, hogy hosszú évek során mennyi pénzt hoz vissza a zsebébe. Ezeket a számításokat a vállalat tulajdonosai már régen megtették, ezért is teszik félre a megkeresett pénzüket arra, hogy minél hamarabb az összes fényforrásukat LED lámpa váltsa fel. A fogyasztása ugyanis elképesztően kicsi egy ilyen szerkezetnek. Ez pedig visszaszorítja a feleslegesen kiadott pénzkiadást. 

Miért fizessen többszörös összeget ugyanazért a fényerőért, ha a LED mennyezeti lámpák ugyanezt tudják hozni, jelentősen olcsóbban? Ez egy nagyvállalatnál tetemes pénzösszeget jelent minden hónapban. Azonban csak egyszer kell lecserélni a fényforrásokat és ez a felesleges pénzkidobás megszűnik. Ezért van szükség az épületek ilyen irányú korszerűsítésének is. Ugyanez ráférne minden magyar háztartásra is, hiszen ugyanúgy pazarlódik az elektromos energia mindenhol, ahol régi, sokat fogyasztó izzók vannak.

Nemsokára pedig közös érdeke lesz az emberiségnek az, hogy minél kevesebbet fogyasszon, hiszen ez az állapot nem tartható fent sokáig. Ezt ismerték fel a LED mennyezeti lámpák gyártói és használói is. Ezért, ahol közvilágításként használnak LED-es megoldásokat, ott gyakran kapcsolják össze napkollektorokkal, hogy még azt az aprócska fogyasztást is csökkenthessék. A végső cél pedig önfenntartó berendezéseket létrehozni. Ehhez nagy segítséget adnak a LED mennyezeti lámpák, de sajnos még tulajdonképpen nem tart ott a technológia, hogy bárhol meg lehessen mindezt valósítani akadálytalanul.