Dokumentáció és információterjesztés

A ReferNet Magyarország – a nemzetközi ReferNet Hálózat tagjához hasonlóan – az alábbi dokumentációs és disszeminációs tevékenységekben vesz részt:

 • Dokumentáció
  A ReferNet Magyarország az alábbi dokumentációs feladatokat végzi, melyek célja válogatott dokumentáció gyűjtése és releváns, átfogó és naprakész információ közlése a magyarországi szakképzésről a Cedefop információs szolgáltatásai számára.

  • VET-Bib bibliográfiai adatbázis fejlesztése, beleértve a VET-eLib (elektronikus könyvtár) és VET-iR (internetes források) adatbázisokat. Bibliográfiai adatok és angol nyelvű absztrakt készítése a magyarországi szakképzés témakörét érintő újabb publikált és publikálatlan szakirodalomról, beleértve:

▪ könyveket és egyéb publikált anyagot, így például jogszabályokat, szabályzatokat, sztenderdeket, hivatalos jelentéseket, konferencia-kiadványokat, stb.;
▪ publikálatlan elérhető anyagokat („szürke irodalom”);
▪ szakmai folyóiratokban megjelent cikkeket;
▪ audiovizuális anyagokat (különösen tanulási segédeszközök);
▪ elektronikus dokumentumokat (CD-ROM-on, mágneslemezen; – interneten, stb. elérhető anyagok);
▪ internetes forrásokat (weboldalak, adatbázisok).

Az indexálások a European Training Thesaurus deskriptorainak felhasználásával készülnek.
A ReferNet tagok és a Cedefop közös munkájával fejlesztett VET-Bib és egyéb bibliográfiai adatbázisok a következő internetes oldalon érhetők el:http://libserver.cedefop.europa.eu.

 

 •  Információterjesztés
  A ReferNet Magyarország az alábbi disszeminációs feladatokat végzi, melyek célja a Cedefop tevékenységek és információs termékek megismertetésének és eredményei terjesztésének elősegítése, valamint a Cedefop promóciós tevékenységeinek támogatása. Kérjük kattintson az alábbi címekre, amennyiben a feladatok részletes leírását is szeretné elolvasni.
  • Információterjesztés nemzeti szinten
   Rendszeres információterjesztés és kiadványok és egyéb termékek terjesztése a Cedefop disszeminációs és ismertség-növelő erőfeszítéseinek nemzeti szinten történő támogatása érdekében.
   A ReferNet Magyarország elsősorban a ReferNet levelezőlista, a magyar ReferNet honlapon, az Observatory honlapján és az Observatory Hírlevelen keresztül, valamint a nemzeti konzorcium tagjainak honlapjain, hírlevelein és egyéb kiadványain keresztül terjeszti az információkat.
  • Sajtóközlemények
   A Cedefop sajtóközleményeinek lefordítása, terjesztése nemzeti szinten; a honlapon, levelezőlistán keresztül. A Cedefop sajtóközleményeit elolvashatja magyarul és angolul.